dilluns, 14 de setembre de 2020

Configuració de Gsuite per col·laborar a Classroom amb altres centres

El problema:
Normalment, Classroom funciona de forma isolada per al nostre centre (només podem inscriure'ns a cursos dins del nostre domini). Per poder inscriure alumnes o professors d'altres dominis o participar nosaltres en un domini extern cal fer alguns canvis per part de l'administrador.

Solució:

Hem de fer una llista de dominis acceptats per interactuar amb el nostre, i activar l'opció de que es puguin inscriure els nostres usuaris als cursos organitzats per part d'aquests dominis. Això ho farem seguint aquests passos:

L'administrador ha d'accedir a la consola de Gsuite, i anar a l'opció Dominis:


Triam aquí l'opció "Lista de dominios permitidos" (també coneguda com a Whitelist o Llista blanca de dominis.)

Per poder interactuar amb els cursos del CEP d'Inca i d'IBSTEAM, per exemple, caldrà afegir aquests dos a la pantalla següent, amb els noms de domini, respectivament, de cepinca.cat i ibsteam.es .

A continuació hem de verificar com està configurat Classroom dins de les aplicacions pròpies de GSuite. Per això, anem, al menú de la consola d'administració, a Aplicaciones > GSuite > Classroom:

I aquí, triam l'opció Configuració de la classe:
A la configuració de Información sobre pertenencia a una clase haureu de triar les opcions que apareixen a continuació:Un cop hagueu guardat aquests canvis, els docents del centre podran inscriure's a cursos organitzats per aquells centres que figuren a la llista blanca, al nostre exemple, el CEP d'Inca i IBSTEAM.

Una qüestió relacionada: Què passa amb els meus cursos en canviar de centre?

Amb la plataforma Moodle qualsevol professor pot fer una còpia de seguretat dels seus cursos, i no té gaire complicació compartir cursos amb altres docents, o emportar-se'n la feina que s'ha fet a un centre cap a una nova destinació. Cada curs queda guardat en forma de fitxer comprimit i es poden desar onsevulla, o compartir-los molt fàcilment. 

En canvi, a Google Classroom encara no han configurat, a hores d'ara, un sistema tan simple per exportar i importar cursos. Cal fer bàsicament el mateix que hem explicat, i els centres que s'han d'afegir a la llista blanca són el d'origen i el de destinació.

Això suposa un problema afegit als maldecaps que sempre suposa canviar de destinació. Hem de comptar que ens mantinguin el compte inicial actiu, i que entre els dos centres es posin d'acord per permetre interoperar els respectius dominis de Google Workspace/Gsuite! 

Per exemple, faig feina al centre A, i el curs vinent estaré al centre B. Per això farà falta que A i B s'afegeixin mútuament a les llistes blanques respectives, i que configurin com cal els seus Classroom. Després, des del meu compte d'A, em convidaré com a professor amb el compte de B. Accediré des del compte de B i faré una còpia del curs. Finalment, una altra vegada des del compte de A ja podré arxivar el curs.

Un poc laboriós i potencialment embullós, però mentre a Google no es dignin a simplificar l'exportació i importació de dades s'ha de fer així... Si des de la Conselleria d'Educació es definís un protocol per assegurar aquests passos, tot plegat seria més senzill.


Cap comentari:

Publica un comentari