divendres, 14 de maig del 2021

Destacar el cursor i fer zoom en les presentacions en vídeo

A una entrada prèvia comentàvem com es poden veure als videotutorials i compartició de pantalla (amb Meet per exemple) els efectes de Zoom i de destacar el cursor.

Anem a veure ara diferents formes en què podem aplicar i utilitzar aquests efectes.

Opció 1) Enregistrar el videotutorial normalment, i afegir els efectes de destacar el cursor i ampliar selectivament amb l'edició posterior del vídeo. Sens dubte, la forma més còmoda de fer-ho és utilitzar l'extensió Screencastify.

Opció 2) Utilitzar un cursor que es destaqui sobre el fons, per exemple amb un halo de color, i fer les ampliacions de pantalla mentre gravam. Això té l'avantatge de que es pot veure en directe si fem una videoconferència, i si el que fem és gravar, ja no necessita edició posterior.

Com ho podem fer? Són realment dues qüestions diferents.

Ampliar (zoom) de zones de la pantalla. Amb Windows la forma més còmoda és utilitzar l'eina Lupa. Es pot activar simplement amb la drecera de teclat Win + (tecla windows, la que està entre control i alt, i al mateix temps + al teclat numèric; Win - disminueix.) També apareix en pantalla una petita finestra per configurar l'ampliació i reducció si volem un efecte diferent. Es pot moure a un racó perquè no faci nosa.


A Mac OS X es fa amb una drecera diferent: al mateix temps Option, Command i +/- respectivament per augmentar o disminuir.

Aconseguir un efecte d'halo del cursor. Parlant ara de Windows, la meva recomanació és afegir a l'ordinador una utilitat molt potent que s'anomena AutoHotKey (és un programa portable), i emprar un petit fitxer de comandaments que podeu aconseguir a la web de Luc Boisvert, aquí, concretament:

El que convé fer a continuació es configurar Windows perquè per defecte s'obrin els fitxers amb l'extensió .ahk amb Autohotkey, i a partir d'aquí ja n'hi ha prou amb fer doble clic a Cursor highlighter per emprar-lo. Quan està actiu apareix una petita icona a la zona de notificacions de la barra d'estat de Windows. Es pot configurar el tamany, color, comportament en fer clic o botó dret, dreceres...

De fet, aquesta utilitat té tres modalitats: halo de color (la que hem comentat); una imatge que es pot configurar a voluntat (per exemple, un bolígraf), o un focus (s'enfosqueix la totalitat de la pantalla excepte l'halo del cursor.)


Per al Mac, hi ha una utilitat específica per mostrar el cursor, ScreenPointer; a Linux hi ha moltes opcions disponibles, ja que són moltes les seves distribucions amb diferents variants.

Tenir Autohotkey té molts altres avantatges: és una utilitat d'automatització amb la qual es poden fer mols processos de manera ultra-eficient: substitució de textos, crear i executar macros (fer que s'executin ordres encadenades amb un sol clic), assignar dreceres de teclat...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.