dilluns, 20 de febrer del 2012

Edició bàsica d'imatges

Els formats de gràfics digitals: mapes de bits i vectors
Les imatges digitals són de dos tipus bàsics: imatges en mapes de bits i dibuixos vectorials.

Una imatge en mapa de bits inclou les fotografies, allò que capturam amb un escàner...  A aquest format, la imatge és el resultat de representar una mena de mosaic amb diferents valors de color.

Els programes que permeten generar i editar imatges en mapa de bits són tots aquells que utilitzam amb la càmera fotogràfica, el GIMP, Photoshop, i molts més (més avall en teniu una selecció). Els formats d'arxiu més habituals són el JPG / JPEG , PNG, GIF, BMP, TIFF...

Us haureu fixat que si fem una ampliació gran d'una imatge d'aquestes els elements individuals que la formen es fan evidents. Diem que la imatge apareix pixelada, perquè de fet el que començam a veure és la ampliació dels píxels, elements originals d'aquell mosaic. És el que passa, per exemple, amb el detall d'aquesta foto:



Els dibuixos vectorials són, en canvi, gràfics que es dibuixen a partir d'unes instruccions geomètriques. Solen ser més simples que les fotos (logos, dibuixos estilitzats, il·lustracions...) pero poden tenir efectes de degradat i un aspecte bastant sofisticat. Com que la forma és independent del tamany, es poden ampliar o reduir tant com es vulgui sense pèrdua de definició. Els formats d'arxiu més utilitzats són el SVG, AI i EPS.

Alguns programes de dibuix vectorial: Inkscape (de codi obert), Adobe Illustrator, Corel Draw, Xara.

Aquesta il·lustració mostra com és un gràfic de tipus vectorial bastant sofisticat. Els elements geomètrics que formen la imatge es veuen en la visualització de línies de la part dreta:

Els documents PDF són una mena de contenidor que tant pot incloure gràfics vectorials com de mapa de bits. Les pàgines web, per la seva banda, poden tenir enllaçats gràfics també dels dos tipus.

Com a complement, per saber-ne més: una introducció bàsica a les imatges digitals. Consultem Què és un píxel, un subpíxel... els megapíxels (viquipèdia)

Editors d'imatge en mapa de bits
Podem editar les imatges de moltes maneres. Algunes recomanacions:
  • Picasa, l'editor i organitzador d'imatges de Google. Aplicació gratuïta.
  • Els que disposen d'un smartphone (amg iOS o Android) poden editar la imatge abans de transferir-la (fer-ne una còpia i guardar l'original). Hi ha moltes aplicacions especialitzades.
  • Edició online de les imatges que haguem pujat al nostre compte de Google o als àlbums de Picasa Online.
  • El programa GIMP (disponible per a tots els sistemes operatius) és una alternativa de codi obert a Photoshop. És un programa molt potent amb el que es pot fer des de la correcció més senzilla fins a les modificacions i trucs més sofisticats.

Per guanyar temps, val la pena mirar la possibilitat d'editar les imatges massivament (edició per lots). Per exemple, canviar el tamany de totes les imatges d'una carpeta automàticament. Això es pot fer amb molts programes, de vegades directament, de vegades afegint-hi un connector o plugin. Trobareu un altre article dedicat a aquest tema a ensenyant.com.

Programes per a Windows. N'hi ha molts disponibles, i entre aquests excel·lents aplicacions gratuïtes i de codi obert. Destaquem IrfanView i XnView. Disponibles en català a Softcatalà, i també en versió portable (no cal instal·lar ni ser administrador de l'equip, s'executen des de la carpeta que es vulgui, fins i tot des d'un USB).
També és possible instal·lar molts d'aquests programes a Linux i Mac, utilitzant Wine o Parallels / Crossover, respectivament.

Linux-Ubuntu. Inclou un visor i editor bàsic, F-Spot. També es poden modificar les imatges i aplicar diferents efectes amb la utilitat de captura de pantalla Shutter.

Mac. Moltes operacions es poden fer directament des de l'aplicació inclosa amb el sistema, Preview. També hi ha altres opcions gratuïtes com ara Xee i CocoViewX, i programes econòmics però amb excel·lents funcionalitats, com Pixelmator, que és una passada (només 15 $! a l'App Store!):




Fitxers de pràctiques per al GIMP (vegeu l'article introductori al GIMP):


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.