Una altra forma és utilitzar imatges amb fons transparent i amb la forma de les peces del trencaclosques.
La tècnica de crear imatges amb fons transparent és molt útil, a més, per poder inserir imatges amb aquestes característiques a diferents aplicacions i eines d’autor, si es volen superposar a altres objectes de manera que només sigui visible una part de la imatge: per exemple, per col·locar una silueta retallada sobre un fons diferent.
Aquest és un petit tutorial per crear peces de puzzle amb GIMP i posteriorment utilitzar-les a qualsevol programa, per exemple al Notebook. No és gaire difícil, n'hi ha prou amb seguir els passos detallats. També proposam altres alternatives cap al final.
Pas 1. Per començar, obrim la imatge o foto amb la qual volem crear el nostre trencaclosques. Al nostre cas, aquest experiment amb resultats pudents (il·lustració de l'autor):
El panell de capes ha de ser visible. Si no és així, anam a Finestra > diàlegs encastables > capes per mostrar-lo.
Pas 2. Cream una nova capa, clicant a la icona de la part inferior esquerra (pàgina en blanc). A les opcions, triam emplenar de blanc:
Ens asseguram de seleccionar aquesta capa fent-hi clic al panell de capes.
Pas 3. A aquesta capa hi crearem les peces amb un dels filtres que inclou el programa GIMP. Aquest filtre el trobam a Filtres > compon > patró > puzle.
Ens mostrarà un quadre de diàleg per triar el número de peces i les seves característiques:
Això ens crearà la forma de les peces del puzle a la capa en blanc que hem creat abans. A continuació, el que farem serà retallar aquestes peces a partir de la nostra imatge.
Pas 4. Amb la 'vareta màgica' o eina de selecció d'àrea contígua, fem clic a la capa de les peces del puzle, a la zona blanca d'una de les peces.
Això seleccionarà tota l'àrea de la peça.
Pas 5. Passam a la capa de la imatge original, fent-hi clic al panell de capes. Copiam (es pot fer amb la drecera de teclat Control + C).
Pas 6. Enganxam i crearà una capa provisional flotant per sobre de la capa de la imatge.
Pas 7. Fem clic a la icona de 'nova capa' (icona amb una pàgina en blanc, a la part inferior esquerra del panell de capes). Això enganxarà la nostra imatge en una capa nova, amb fons transparent i només el tros d'imatge retallat.
Pas 8 (...). Repetim el procés amb les peces que resten.
Per poder seleccionar còmodament les peces, podem canviar la visibilitat de les capes, amb la icona que tenen a l'esquerra (mostra un ull obert quan la capa és visible, i res quan és invisible). Per exemple, aquí es veurien les dues capes inferiors, i les dues superiors no:
Pas 9. Finalment, per exportar les peces una a una. Fem invisibles totes les peces excepte la que volem exportar (de la manera indicada abans, amb la icona de visibilitat al panell de capes), i al menú de Fitxer, triam Exportar > format PNG amb fons transparent. Aquesta opció és imprescindible, perquè si no està activada, les imatges tendrien un fons de color sòlid que impediria que es mostressin retallades de la manera que cal per fer el puzzle.
Per més conveniència, en exportar podeu utilitzar un nom que vos indiqui la posició de les peces, per exemple amb un sufix com f1c1, f2c2, etc. (per fila 1, columna 1, fila 2 columna 2...)
Aquestes peces mantindran la seva transparència, de manera que es poden adjustar perfectament unes a les altres perquè no mostren el fons blanc que faria que es tapéssin en aproximar-les:
Ara es poden importar dins de la presentació de Notebook per fer el puzle. Es poden importar, de fet, a qualsevol aplicació que admeti imatges en format PNG amb fons transparent.
Aquí teniu un exemple de trencaclosques (format de Smart Notebook), precisament el que ens ha servit per al tutorial. Podeu moure i girar les peces fins a col·locar-lo com cal.
Deixant de banda Notebook, cal dir que hi ha aplicacions especialitzades per crear puzles automàticament, com ara JClic i altres. També hi ha pàgines web que creen i permeten resoldre el puzle, com les següents
Aquests són alguns generadors de puzzles que podeu utilitzar online: Puzzle, de Zoodu: tries una imatge de la teva màquina, especifiques el número de peces, i el genera. El resultat es pot inserir dins d'una pàgina web, un blog, etc.
Un exemple:
Un altre servei molt semblant: Jigsaw Planet. Igual que a zoodu, tries el número i tipus de peces i genera el jigsaw puzzle. El puzzle final té algunes opcions més, com una plantilla de mostra "ghost", un botó per tornar a escampar les peces... Aquest puzzle també es pot incrustar dins d'una pàgina (botó share > embed).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.