divendres, 21 de novembre del 2014

Com puc inserir vídeos, presentacions, llibres digitals, mapes...?

Inserir un vídeo de Youtube sol ser molt fàcil, ja que és un servei tan popular que la majoria de plataformes de publicació i entorns virtuals d'aprenentatge (blogs, Moodle, etc.) ho faciliten molt amb una icona específica o una opció dins de la inserció de vídeo:

Per inserir un vídeo de Youtube a un blog de Blogger és tan senzill com cercar-lo a partir del seu títol o paraules clau, o fins i tot si ja l'hem pujat al nostre compte de Youtube el localitzarem ràpidament.


Un cas diferent és el de:
 • portals de vídeo alternatius, com ara Vimeo i altres;
 • presentacions, com les de Slideshare, Prezi o Google Docs;
 • mapes, com ara els de Google Maps;
 • llibres i publicacions digitals, com les de Issuu o Scribd;
 • un calendari en línia, com el de Google Calendar;
 • una galeria d'imatges, per exemple de Flickr;
 • altres serveis que permeten la incrustació dels seus continguts.

En aquests altres casos, el procediment és gairebé sempre el mateix, i implica tocar un poc el codi font de l'entrada que escrivim (el codi HTML, un llenguatge de descripció de pàgina interpretat per Firefox, Chrome, Explorer, etc. i que fa que el navegador mostri els continguts com cal).

Vegem l'exemple d'inserir un vídeo de Vimeo dins d'una entrada a un blog de Blogger:

Ja hem localitzat el vídeo que volem incrustar a la pàgina, i cercam una opció que permeti compartir-lo. Depenent de la web, podrem trobar-lo en algun enllaç o icona que digui "compartir", "share". "embed"... o similar. Aquí la icona és l'avionet de paper de la part dreta, i es diu compartir (Share).

En fer-hi clic mostra l'opció d'enviar el vídeo a algú per email, i la de inserir, o Embed. Aquesta és la que ens interessa. Ens ofereix un codi html que indicarà a la pàgina com ha de mostrar el vídeo original. Hem de copiar aquest codi:

 


Cal dir que alguns serveis, com Vimeo mateix, permeten algunes opcions avançades: podríem triar el color de fons, el tamany del vídeo, i d'altres. Un cop triades les opcions que preferim, també es tractaria de copiar el codi html corresponent.


Hem copiat aquest codi, i ara el que farem és inserir-lo dins de l'entrada del blog (això també funcionaria amb blogs de Wordpress, altres pàgines web, o amb l'editor de Moodle, etc.).

No enganxarem el codi directament dins de l'editor normal de l'entrada, perquè ho interpretaria literalment, és a dir, mostraria el codi tal com és. El que volem és que el navegador interpreti aquestes instruccions com a codi, i per tant hem d'activar momentàniament d'edició en mode HTML / text / codi. A Blogger es fa així:


 
A Moodle hi ha una icona per passar transitòriament a l'edició de codi html (una icona amb el símbol </> ) . El procediment d'inserció, però, és del tot idèntic.

Finalment, podem tornar a pitjar el botó d'edició normal de l'entrada (el que a Blogger es diu “Redactar”), i ja ens apareixerà l’espai reservat per al vídeo. És possible que no es mostri, encara, però en publicar l’entrada sí que ho farà. Aquí tenim el vídeo correctament incrustat dins de la nostra entrada del blog:
Si volem inserir qualsevol dels elements mencionats al començament, el procediment és molt similar. Sempre es tracta de:
 1. localitzar el codi d'inserció,
 2. copiar-lo, 
 3. anar a l'entrada del blog o Moodle, o on volguem incloure'l, passar a mode html,
 4. enganxar el codi copiat a b),
 5. sortir del mode html,
 6. acabar d'escriure l'entrada i publicar.

Ara fes, com a pràctica, una inserció de:

A un altre article del blog trobareu una llista de serveis d’internet —molt diversos— amb continguts que es poden inserir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.