dimecres, 17 de març del 2021

Introducció bàsica als podcasts

Què és un podcast?

Un podcast és un programa d'àudio, igual que un programa de ràdio, però l'escoltes a través d'Internet. En alguns casos, es podria considerar la versió d'àudio d'un bloc. Molts programes de la ràdio tradicional FM ara també els trobem retransmesos en directe (quan es parla de streaming vol dir això: transmissió al moment), i l'arxiu de programes anteriors és el Podcast del programa. També existeixen programes que es troben tant com a vídeo (per exemple un canal de Youtube) com també en format de Podcast.

Són gratuïts, els Podcasts? Sí, gairebé sempre. Alguns podcasters cobren per extres, com episodis especials o accés a l'arxiu complet. Alguns Podcasts són de subscripció i es paga, però podem dir que prop del 99% són de franc. Ara bé, la producció d'un bon podcast, pot ser costosa, i també les despeses d'allotjament a internet. Per això, sovint hi trobam patrocinadors, publicitat… (tal com passa amb la ràdio comercial, per una altra banda.)

On puc trobar podcasts?

Hi ha moltes opcions. Molts podcasts tenen la seva pròpia web. A les ràdios públiques solen proporcionar els enllaços de tots els seus programes. Per exemple, a IB3 ràdio o a iCat.fm de Catalunya Ràdio, o a RNE.

Sovint, es pot escoltar qualsevol episodi a la mateixa web “a la carta”, sense necessitat de subscriure's ni fer cap altre pas previ.

També hi ha la botiga de iTunes, categoria Podcasts, a Spotify, o a serveis com Player.fm. Amb les aplicacions de Google també teniu un servei per cercar Podcasts i escoltar-los: podcasts.google.com (Google Podcasts)

I també, simplement, pots cercar i trobar amb Google mateix o el cercador que prefereixis.



Què ès la subscripció a un podcast?

Subscripció, en aquest context, no equival a pagar per al servei. Es refereix a activar l'opció, per a un determinat podcast que t'interessa, de que els episodis es descarreguin automàticament al teu dispositiu (per exemple al mòbil; o a l'ordinador. Originalment es feia amb l'iPod, d’on ve per començar el nom de podcast.) Així, pots estar al corrent del que hi ha de nou al teu Podcast sense haver d'accedir-hi manualment. Per tant, la subscripció no és necessària, però facilita el seguiment dels teus programes preferits.

És possible desactivar la descàrrega, de manera que veus la llista de nous episodis, però estalvies espai al dispositiu perquè no es descarreguen automàticament, i escoltes els episodis que vols.

Com es fa la subscripció?

Depèn de l'aplicació que utilitzis per accedir als programes. Es pot fer amb Spotify, iTunes, PlayerFM o qualsevol altra aplicació per gestionar i escoltar podcasts. A la botiga del teu mòbil trobaràs moltes alternatives per triar. En general, es tracta de localitzar el programa, i pitjar un botó "Subscriu-m'hi" amb l'aplicació que prefereixis.

Com puc escoltar els episodis?

Dins de la mateixa aplicació que fas servir per subscriure't pots escoltar qualsevol episodi. Hi ha un reproductor més o menys avançat. També, com et comentàvem, és possible fer-ho directament des de la pàgina web del programa.

Una altra opció és descarregar el programa (normalment és un fitxer mp3), i a continuació escoltar-lo amb qualsevol reproductor digital, sigui a l'ordinador o a qualsevol dispositiu. Per saber més sobre els fitxers aptes per a un podcast, llegiu la nostra introducció als tipus d'arxiu digital.

I si vull crear el meu propi Podcast?

Un podcast reduït a la mínima expressió no és altra cosa que un document públic a la web on s'enllacin els fitxers d'àudio (mp3) dels programes. La forma més simple seria una carpeta pública de Google Drive. A partir d'aquí, hi ha moltes possibilitats de creixent sofisticació. Veurem altres possibilitats en un altre article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.