dimecres, 17 de març del 2021

Crear un podcast a l’escola

Per poder allotjar un podcast tenim diferents opcions. Una, la més òbvia, és utilitzar un servei dedicat, com Spreaker, Podbean Anchor.fm (un servei de Spotify). Aquests serveis tenen un pla gratuït —amb algunes limitacions, però suficient per a començar— i altres plans de pagament.

També tenim altres opcions basades en eines que ja coneixem i utilitzam (normalment) com Blogger, Sites o Drive.

Crear un Podcast amb Blogger 

Una limitació de Blogger és que els arxius d'àudio dels programes hauran d'estar allotjats en algun altre lloc. Però amb l'espai que tenim al nostre Drive educatiu ja estam servits. Hem de fer el següent:

1️⃣ Crear una carpeta on volguem a Google Drive per tenir-hi organitzats els àudios del podcast.

2️⃣ Per a aquesta carpeta, triar dins les opcions de compartir que pugui veure'l qualsevol persona que tingui l'enllaç. Això s'aplicarà en cascada a tots els fitxers inclosos en aquesta carpeta i, per tant, en pujar nous programes, ja estaran compartits públicament.


3️⃣Pujam els fitxers del programa en format .MP3 dins de la carpeta a la qual hem canviat els permisos per fer-la compartida.

i 5️⃣, per a cadascun dels programes, fem clic amb el botó dret i triam "Obtén l'enllaç". Aquest enllaç serà el que copiarem i enllaçarem dins del nostre blog per anunciar el nou programa del Podcast (o qualsevol altre programa.)

Crear un Podcast amb Google Drive

Ja ho hem explicat al punt anterior! Però aquí tendríem un "podcast" ultra senzill, simplement la carpeta amb els fitxers dels programes. Mirau la imatge just davall.  Una cosa així:

Seria necessari posar-los un nom prou descriptiu, perquè en visitar l'enllaç a la carpeta de Drive només sortiria la llista o bé les miniatures, sense cap altra descripció addicional ni text informatiu.

Quan es fa clic a qualsevol dels fitxers d'àudio, Google Drive mateix ja ofereix un mini-reproductor per escoltar-lo.

La limitació és clara, però també ho és la simplicitat: basta pujar els àudio a la carpeta, i que el públic tingui l'enllaç a aquesta per poder escoltar qualsevol episodi! Súper senzill.

Crear un Podcast amb Google Sites

Amb Sites, podem crear un arxiu dels mateixos arxius que hem pujat a Drive i que també podem organitzar a Blogger. A alguns centres Blogger no està actiu per als comptes corporatius, però Sites sí, de manera que aquí tenim una alternativa. Novament, empram els enllaços als episodis a mesura que els anem afegint:



Crear un Podcast amb Wordpress

La versió allotjada al nostre propi servidor de Wordpress té eines específiques per a crear podcasts, però amb el Wordpress bàsic de Wordpress.com també es pot fer d'una manera semblant a Blogger.

Utilitzar un servei específic per crear podcasts

Existeixen serveis dedicats a enregistrar, editar i publicar podcasts que funcionen en línia. A continuació en citam alguns. Molts serveis són de pagament però ofereixen una versió bàsica gratuïta que moltes vegades és més que suficient per introduir-se al tema i aprendre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.