divendres, 27 d’abril del 2012

Exploració de la geometria i composicions modulars amb Inkscape

Aquest és un petit tutorial que vaig elaborar per al Seminari TIC de creació de materials didàctics digitals a l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca.

Totes les imatges es poden veure ampliades per llegir els comentaris i veure els detalls, fent-hi clic a sobre.

Per crear composicions modulars amb un objecte que es clona segons diferents paràmetres, Inkscape, (l’editor de dibuix vectorial de codi obert, inclòs amb la distribució educativa d’Ubuntu Xarxipèlag 2.0) ofereix una quantitat d’opcions sorprenent, i ens permet explorar el món de les simetries i la modularitat de manera interactiva.

Un cop triat l'objecte inicial, podem crear còpies en forma de mosaic, tot aplicant diferents tipus de simetria, amb l'eina que trobam a Edició > clonar > còpies en mosaic.

Cada tavella d'aquest quadre de diàleg permet opcions que afectaran als resultats del mosaic. La millor manera d'aprendre què s'hi pot fer és experimentar.
Les quatre tavelles següents permeten alterar la posició, tamany, rotació de les còpies. Per exemple, la primera tavella, "shift" (moure):


A tots aquests quadres de diàleg es pot canviar el paràmetre de canvi que s'aplica a cada fila, cada columna i un percentatge de variació aleatòria.
La quarta tavella, Blur & opacity altera el grau d'enfocament / desenfocament - suavització de les còpies (blur) i l'opacitat: si es fan cada cop més transparents tindrem un efecte de desaparició gradual.

Les còpies que fa l'eina poden ser idèntiques o poden tenir una variació de color especificada a voluntat:

 Per utilitzar l'opció de la següent tavella, Color, és necessari que l'objecte a clonar no tingui definit cap color. Per fer això, al quadre d'opcions d'emplenament triam indefinit (icona amb l'interrogant):

Un cop fet això, anem a la tavella color i triam els paràmetres de variació que desitgem:

 


Una altra cosa que es pot fer, tot emprant la darrera tavella, Trace (calcar), és aplicar les còpies sobre una imatge per tal que formin un mosaic amb els colors influits per la imatge en qüestió. La imatge que utilitzam com a exemple aquí és una il·lustració del gran Blexbolex:


Si eliminam la imatge que s'ha calcat, ens queda el mosaic acolorit. Aquí la simetria és la més simple (translació), si es fa més compacta es poden obtenir interessants variacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.