dimarts, 1 d’abril del 2014

Llançadores d'aplicacions

Una manera molt senzilla d’optimitzar el treball amb entorn gràfic a qualsevol sistema operatiu és instal·lar i utilitzar una llançadora d’aplicacions que utilitzi el teclat. Una llançadora d’aplicacions no és altra cosa que un petit programa —al qual accedeixes amb una combinació fàcil de tecles (per exemple Alt + barra espaiadora)— que et permet accedir als documents, carpetes, programes... pitjant les seves inicials o una part del seu nom.

Un cop t'has acostumat a utilitzar aquest sistema, ja no tornes a cercar documents o aplicacions mai més amb el ratolí, fent tot el “viatge per la pantalla” innecessari d’obrir carpetes, triar... n’hi ha prou amb uns pocs cops de teclat per trobar allò que vols. T’estalvies uns segons i uns moviments cada vegada que has d’accedir a algun programa o document. I amb el temps que ens passam cada dia amb l’ordinador, típicament, aquest estalvi ben aviat es fa molt significatiu (per no parlar de la comoditat).

Existeixen diferents aplicacions d'aquest tipus, totes gratuïtes. Al cas d'Alfred per al Mac, l'aplicació de base és gratuïta, i hi ha la possibilitat d'adquirir un powerpack que afegeix funcions extra.

Per descarregar i instal·lar-ne una, d’aquestes aplicacions:

  • Recomanació per a Linux: Synapse. Alternativament: Kupfer o Gnome Do; tots ells disponibles al centre de programari de Ubuntu.
  • per a Windows: Launchy; també hi ha versió per als altres sistemes però no la recomano.
  • per a Mac OS X: Alfred. Alternativament: Quicksilver.

Aquestes captures són de Gnome Do (per a Linux amb entorn de finestres Gnome. Funciona molt bé amb Linux Mint i amb Ubuntu):

Accedim a l’aplicació amb la combinació de tecles desitjada:


Cercam una aplicació habitual amb les seves inicials. Per exemple, Firefox. Un cop el mostra, pitjant la tecla retorn entram al programa:


Per cercar documents o carpetes es fa de manera semblant:


Aquest tipus de llançadora serveix per fer moltes coses més, com ara fer conversions i càlculs, seleccionar múltiples fitxers i realitzar una operació automatitzada amb ells, etc. però tot això ja entra dins un ús més avançat. Per a l’usuari ordinari, només la capacitat d’accedir amb molta rapidesa i comoditat a programes, carpetes i documents, una cosa molt fàcil i que no requereix aprendre ni configurar res ja s’ho paga.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.