divendres, 4 de desembre del 2015

Recerca basada en Internet: Webquests i Cerques de tresors

Com a iniciació a la dinàmica dels projectes de treball, podem partir de l'experiència d'una webquest. Té l'avantatge de que no cal un gran desplegament organitzatiu, només disposar d'una bona seqüència de treball preparada, però a la vegada farem ús de molts dels trets positius de l'aprenentatge basat en projectes.

Un exemple dels milers de Webquests existents a la xarxa, i que podem aprofitar directament o fent-hi les modificacions que siguin necessàries. En aquest cas es fa una recerca sobre la dieta mediterrània.

Webquests

Segons el seu creador, Bernie Dodge, una Webquest és “una Activitat de Recerca en la qual la informació amb què interactuen els alumnes prové total o parcialment de recursos d’Internet”. Una Webquest És una Activitat didàctica a la qual proposem una tasca als alumnes i suggerim un procés per dur-la a terme. Al llarg d’aquest procés els caldrà utilitzar, analitzar i comprendre la informació consultada per construir les seves pròpies idees i crear un producte.

Aquest model d'aprenentatge proporciona al docent l’oportunitat d’'integrar les TIC al treball de l’aula, a més de fomentar el treball cooperatiu i promou una reflexió en la cerca de les solucions als problemes plantejats, treballant de manera creativa i autònoma. El professor, en aquest sentit, actua com un guia en el procés de descobriment.

Una Webquest pot adreçar continguts curriculars propis d’una àrea o matèria o —per a una major riquesa d’aprenentatge— ser més globalitzada i integradora, interdisciplinar. En qualsevol cas potencia en els alumnes les habilitats superiors d’aprenentatge.

El docent ha de fer una selecció prèvia de recursos a Internet per poder donar un punt de partida als alumnes i fer més eficient el treball. La webquest sol estar estructurada en sis seccions: Introducció, Tasca, Procés, Recursos, Avaluació i conclusió.

Des de fa ja molts d’anys podem trobar a la xarxa nombrosos materials de referència sobre les Webquest, tant per elaborar-les com per utilitzar-ne de ja fetes, adaptant-les allí on calgui.

Comunitat catalana de webquests: webquestcat.cat
Algunes webquests recollides a una formació de la Conselleria d’Educació.
A didactalia hi ha més de 200 exemples de webquests (a més de molts altres materials educatius). 
Guia “com elaborar una webquest de qualitat” a Eduteka.
Una recopilació de webquests a Platea
Generador de webquests 1,2,3 tu webquest
Eines per preparar i publicar webquests; inclou phpwebquest que es pot baixar i instal·lar en local o a un servidor web.
Recopilació de webquests de Aula 21.

Caceres o cerques de tresors

Una cerca o cacera del tresor és semblant a la Webquest, però amb una major simplicitat de preparació i desenvolupament. En aquest cas, es tracta d’una activitat didàctica a la qual es formulen als alumnes una sèrie de preguntes i, alhora, se’ls proporciona una relació de pàgines web a les quals podran trobar la resposta a les mateixes. Finalment es planteja una “gran pregunta”, la resposta de la qual exigeix integrar i valorar el que han après en el procés de cerca previ.

Els avantatges d’aquest tipus de tasca són els mateixos que a les Webquests. Són un repte motivador que permet que els alumnes adquireixin coneixements sobre el tema, desenvolupin habilitats en cerca d'informació per Internet i millorin la comprensió de la informació i la capacitat de síntesi.

Les cerques de tresor són més fàcils de crear; es poden dissenyar per a tots els nivells, adaptant com calgui la seva profunditat i complexitat. Ajuden a millorar la comprensió lectora dels alumnes.

A la pràctica, és tan senzill com repartir un full de treball o una fitxa, o una pàgina web (o entrada de blog) on hi figuri la sèrie de preguntes i un llistat d’adreces d'Internet a les quals es poden buscar les respostes. La “gran pregunta” final no ha d’aparèixer directament als materials consultats, sinó que ha de ser una conclusió a la qual es pugui arribar arran del que han après durant la recerca.

A Aula21 teniu una bona recopilació d’exemples.
Generador de caceres del tresor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.