Es pot emprar tant per a retocs i canvis bàsics com per edició avançada.
Gimp consta d'un àrea principal on editam la imatge, més una capsa flotant d'eines i una o més finestres o panells accessoris (feu clic per veure la imatge a tamany més gran):
Podem editar tota la imatge o una selecció d'ella. La selecció és un concepte bàsic al Gimp o al Photoshop. Hi ha eines per fer seleccions i un menú dedicat a treballar amb les seleccions. A la caixa d'eines les eines per fer seleccions són les de la part superior, sobre tot les quatre primeres:
Fixau-vos que normalment, per davall de la caixa d'eines hi ha les opcions que afecten a l'eina seleccionada actualment. Quan vam fer aquesta captura, al gimp estava seleccionada l'eina pinzell. Si aquesta capsa d'opcions no hi és, podeu fer-la aparèixer des del menú Finestres, i l'hi podeu arrossegar des d'una altra posició.
El menú Imatge és un dels bàsics per fer operacions que afecten a tota la imatge. Fixau-vos que amb ell podem fer una sèrie d'operacions, com per exemple, canviar el tamany d ela imatge (escala la imatge):
També podem canviar el mode de la imatge. Hi ha imatges, com ara els GIF i alguns arxius PNG que només consten d'entre 1 i 256 colors i no es poden editar amb determinades eines, ni es poden retocar amb qualsevol color. L'opció mode ens permet canviar d'un tipus d'imatge a un altre:
També és possible fer una altra operació molt freqüent, escapçar la imatge. Així podem suprimir allò que no ens interessa. Si hem fet una selecció, quan escapçam la retalla pels marges més exteriors. Si la selecció és rectangular, s'ajusta a les vores; si és una selecció el·líptica o irregular, s'ajusta a les tangents dels quatre costats.
Al menú colors trobem una sèrie de quadres per modificar la imatge (tota sencera o la selecció actual). Podem variar el tipus de coloració, la saturació, el contrast, fer un negatiu...
Al menú de filtres podem aplicar una gran varietat d'efectes especials a la imatge. Són molt diversos i la millor manera de veure què s'hi pot fer és explorar-los un poc.
A aquest exemple hem agafat el dibuix de la gallina, hem retallat una selecció el·líptica i hem aplicat diversos filtres.
GIMP inclou una eina fonamental per treballar amb imatges i fer muntatges: les capes.
Les capes són també ideals per acolorir imatges en blanc i negre. La finestra de capes ens permet treballar amb aquestes, com si fossin fulls de transparència: Aquí el dibuix linial en blanc i negre està per damunt de la capa on aplicarem colors. Teniu en compte que podem seleccionar troços de la capa superior i després omplir-los a la capa de sota:
Teniu en compte també que quan copiam alguna cosa i la enganxam, apareixerà transitòriament com una selecció flotant provisional. Per acabar de colocar aquest retall a una capa i poder treballar-hi, és necessari desplegar l'opció fixar a la capa:
Les capes són el punt de partida dels muntatges fotogràfics. Com a exercici, podeu provar, per exemple, a convertir aquest simi de la fotografia en un King Kong sembrant el pànic a la ciutat! (aquesta imatge mostra dues capes superposades, a un exercici del taller):
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.