dimarts, 12 de novembre del 2013

Captures de pantalla

Un curs que estic tutoritzant ara mateix té moltes activitats que requereixen captures de pantalla de l’ordinador.

Aquí faré un petit aplec de respostes a dubtes que em plantegen, amb la intenció de compartir-les i fer un tutorial bàsic sobre captures de pantalla.

Informació bàsica

Una captura de pantalla no és altra cosa que una imatge del que es veu al monitor de l'ordenador a un moment donat. És molt fàcil de fer, tot i que es fa de diferent manera a Windows, Linux i Mac.

Vegem un exemple curiós. Ara mateix he pitjat la tecla ImprPant del meu teclat (ara treball amb Windows). És aquesta, la tecla en qüestió:


En pitjar la tecla, sembla... que no fa res. (!!)

Però si obres un editor d'imatge, com ara Paint, o fins i tot un processador de textos, com Word, i tries Edició > Enganxar veuràs què ha passat, realment: La tecla ha fet una instantània, en forma de imatge digital, de la pantalla. Ara l'hem enganxat com a tal. Mira un exemple on surt, precisament, el quadre de text al qual ara mateix t'escric:


A Windows, a Mac i a Linux

Aquí és on entra el tutorial que adjuntam amb el curs: explica com fer una captura de pantalla al sistemes operatius Mac OS X, Linux i Windows (descomprimiu-lo per llegir-lo) i també la recomanació d'extensions per capturar pantalla per al navegador web que hi vaig afegir.

Sembla que Windows 8 incorpora una nova funció no descrita al tutorial: quan pitges la tecla ImprPant ja guarda automàticament la imatge a la teva carpeta d'Imatges, dins d'una subcarpeta amb el nom 'Screenshots', 'capturas de pantalla' o similar. Quan obris aquesta carpeta t'hi trobaràs les captures que hagis fet, llistades per ordre cronològic.

Programes especialitzats

Per a processar la imatge capturada (retallar-la, canviar els colors, afegir anotacions, canviar el tamany, etc.) pot venir bé qualsevol programa bàsic d’edició d’imatge: sovint amb el que ja vé amb el sistema operatiu n’hi ha prou.

També hi ha aplicacions especialitzades per a la captura de pantalla (normalment programets bastant lleugers) que faciliten la captura de pantalles i les posteriors modificacions. Per exemple, si hem de fer moltes captures seqüencials, aquestes utilitats poden desar-les automàticament d’acord amb uns paràmetres que hem decidit i nomenar-les amb un nom seqüencial (per exemple captura_blog_001.jpg, captura_blog_002.jpg, etc.).

Al tutorial esmentat abans hi ha algunes d’aquestes aplicacions, però tal vegada convendria tenir en compte que programes més generals com els comentats a l’article introductori a la imatge digital, com Irfanview, també són excel·lents per a capturar pantalles. Al cas de Windows l’oferta és molt variada i hi ha aplicacions de codi obert com ShareX, que és una mena de navalla suïssa de les captures de pantalla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.