dimarts, 3 de novembre del 2015

Mapes de Mallorca i les Illes a mida

A la web dels diferents Consells Insulars hi trobem serveis cartogràfics amb els quals podem elaborar mapes a mida amb diferents capes visibles (enllaços al final). Aquests mapes els podem adaptar, per tant, a les nostres necessitats per treballar a l'aula, i els alumnes poden fer-hi recerca.

També podem partir d'un mapa més general en format PDF. Per exemple, al cas de Mallorca (enllaç directe), aquest mapa té un format vectorial: es pot ampliar a gairebé qualsevol tamany sense pèrdua de qualitat. A més, si l'obrim en un programa de dibuix vectorial, com ara Inkscape —instal·lat a l’equipament informàtic dels centres— podem eliminar el fons o la informació que ens interessi, copiar una part, afegir-hi o canviar colors, etc. En una paraula, podem fer-hi tot allò que ens calgui per utilitzar-lo a les nostres classes.

https://db.tt/FoFh05VH


Per editar el mapa dins d'Inkscape cal obrir el fitxer: sortirà un quadre de diàleg on demana com es vol importar: es poden deixar les opcions que venen per defecte. A a continuació cal fer clic sobre el mapa i triar l’opció desagrupar successives vegades fins que poguem triar els elements individualment (aquesta opció la trobam bé al menú que surt fent clic al botó dret, bé al menú superior Objecte > desagrupar.)

En general, els formats vectorials que podem trobar a les cerques a la xarxa són PDF i SVG. Cal comprovar, però, que el que conté el fitxer és, efectivament, un mapa geomètric / vectorial i no una imatge de mapa de bits (jpeg, png, gif...), perquè en aquest darrer cas no seria possible fer-hi les operacions que comentam abans.

Finalment, si necessitem imprimir un mapa a gran tamany (mural, cartell, pancarta...), com vam comentar anteriorment, tenim les opcions necessàries a la impressora o al programa lector de PDF.

Alguns enllaços:
Portal de serveis cartogràfics de les Illes Balears (IDEIB).
Mapes de Mallorca
Mapa mut de Mallorca en format SVG, amb els termes municipals i comarques, a Wikimedia.
Enllaços a altres serveis IDE (informació de dades espaials).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.