divendres, 13 de maig del 2016

Targetes de pràctica (flashcards)

Els docents d’anglès tenen fàcil trobar fitxes, targetes o cartes per a la pràctica de la llengua, el que en anglès s’anomenen flashcards (o flash cards.) Aquestes targetes es presenten amb una pregunta a una cara i respostes al dors (i en ocasions proporcionant algunes pistes, cosa que va molt bé si es treballen en parella). Existeixen, a més de flashcards físiques, el seu equivalent digital, del qual n’hi ha una implementació per a Moodle, en forma de mòdul d’activitats addicional. Aquestes afegeixen opcions multimèdia (so, vídeo...) al text i imatge de les targetes impreses. Les combinacions anvers/revers de les targetes són, doncs, múltiples:
Text -> Text;
Text -> Imatge;
Imatge -> Text;
Imatge -> Imatge;
So -> Imatge;
Imatge -> So;
Text -> So;
So -> Text;
So -> So;
i fins i tot hi podríem considerar l’opció de vídeo.

La utilitat d’aquestes targetes és molt variada. Per exemple, es poden utilitzar en diferents estructures cooperatives. Les Flashcards es poden crear a partir d’una sèrie de preguntes-respostes que ja tinguem elaborades. Així, és possible reciclar, reconvertir materials que ja tenim fets en un nou material apte per a noves estructures d’aprenentatge.

Si en anglès no cal fer altra cosa que cercar flashcards ja fetes a Internet, en altres llengües la cosa no és tan fàcil. Però amb aquest generadors podreu importar preguntes i respostes que tingueu fetes, i generar les targetes. Després, amb una guillotina, un cutter o unes tisores ja ho tindreu tot fet:

http://www.cram.com/flashcards/create
http://www.kitzkikz.com/flashcards/


Es poden crear targetes una a una o bé copiar i enganxar totes les preguntes i respostes a la vegada, indicant quin és el delimitador entre pregunta i resposta, i entre targetes: per exemple, un tabulador i un punt i coma:Quizlet, un servei en línia que té, com tants altres, versió gratuita (limitada) i de pagament, té la interessant capacitat de crear diferents versions dels qüestionaris que hi creem, entre elles una modalitat de Flashcards. Les qüestions creades dins de Quizlet es poden exportar en un format estàndard de text, per utilitzar-les si cal en altres aplicacions.

https://quizlet.com


Un altre servei molt conegut és Examtime: també té un mòdul de fitxes per repassar.

https://www.goconqr.com/es/fichas/

Flashcard Maker (http://flashcard.online/editor/) és una altra solució. Et guia pas a pas amb una interfície neta i simple. En aquest cas, però, no existeix l’opció d’importar una llista ja elaborada, de manera que serveix sobre tot per conjunts curts de targetes.Existeixen, a més, bons programes per instal·lar especialitzats per a la creació de targetes de revisió, com Anki. Aquest és un programa de codi obert i existeixen conversors que també permeten fer la importació de textos preexistents dins del programa.

Encara algunes opcions més:

Flippity (on hi ha altres utilitats per a la classe ben interessants) té un conversor de full de càlcul de Google Docs a Flashcard. Aquestes targetes es poden estudiar en línia en diferents formats, però no hi ha una opció per a imprimir-les.

Flashcardmachine. A més d'un arxiu de targetes, en podem crear i es poden imprimir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.