Com es poden ampliar les capacitats del navegador o de les aplicacions
Fa molt temps que existeix el paradigma de plugins (connectors), extensions... diferents noms per referir-se a aplicacions que serveixen per ampliar —opcionalment— les capacitats d'un determinat programa. Per exemple, era i és freqüent afegir possibilitats a editors d'imatge com Photoshop o Illustrator, GIMP, etc. mitjançant petites (normalment) aplicacions de tercers que afegeixen alguna capacitat no recollida al programa mare, o acaben de millorar alguna de les seves funcions.
El sentit que té tot això és mantenir el programa principal amb un nucli de funcions aptes per a l'usuari general, i a la vegada permetre que es puguin ampliar amb capacitats específiques que són útils per a determinats usuaris, de manera que cadascú pot tenir un programa adaptat a les seves necessitats concretes.
Els afegits es desenvolupen i actualitzen indepentdentment, i es poden activar o desactivar a voluntat, de manera que és possible triar diferents opcions sense alterar per res la instal·lació del programa en si.Als navegadors principals existeixen diferents tipus d'extensions. La majoria són gratuïtes, tot i que en alguns casos existeix una versió bàsica de franc, i una altra de pagament amb més funcions. Moltes de les extensions el que fan, de fet, és complementar un servei web determinat, per fer-ne més ràpid l'ús: per exemple, per facilitar el procés de compartir enllaços o detalls a les xarxes socials, comprar a un servei de comerç online, guardar informació que ens interessa, etc. etc. En aquest sentit, podem viure perfectament sense l'extensió, però emprar-la pot suposar estalviar un poc de temps, o evitar el canvi de pantalla i programa.
Per donar un cop d'ull a l'oferta disponible, cal anar, respectivament a: extensions de Firefox / Chrome / Edge / Safari / Opera.
Veurem ara dos exemples senzills. Vegem com s'instal·len i funcionen dues extensions per a Chrome: Reader View i Awesome Screenshot & Screen recorder. Tot el procediment d'instal·lació i ús és del tot similar per a la resta de navegadors.
Pas a pas: com instal·lar i utilitzar una extensió.
Anam a la Chrome web store per veure la fitxa de les extensions. Cercarem el seu nom, o explorarem les diferents categories. Cada extensió té una descripció, amb captures de pantalla, comentaris i crítiques...
Començam per cercar Reader view:
Aquesta extensió mostra una vista simplificada de les pàgines, pensada per llegir còmodament. Això és útil per poder llegir sense distraccions articles, evitant que es vegin anuncis, imatges innecessàries, altres seccions de la web, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.