dijous, 11 de febrer del 2021

Programes portables

A aquest article:

Què són i per què emprar-los
On aconseguir la versió portable de les aplicacions
Com instal·lar una aplicació portable?

Què són i per què emprar-los

Molts programes gratuïts i de codi obert es poden instal·lar de forma portable, consistent en descomprimir el fitxer descarregat en una carpeta qualsevol (convé que sigui, per exemple a C:\programes_portables\subcarpeta_de_cada_programa.).

Això té diferents avantatges: 

no es requereixen permisos d'administrador;

es pot transferir el programa a una altra màquina; de fet, fins i tot es pot executar des d'un usb.

totes les aplicacions i les seves dependències són a una mateixa carpeta.

es desinstal·len sense deixar rastre simplement esborrant la carpeta contenedora. 

Un altre avantatge que tenen les aplicacions portables, i que fa molt fàcil tenir tota una col·lecció de programes a tants PC com es vulgui, és que podem tenir-les totes desades a una carpeta general, tal com la que apuntàvem, "programes_portables", i totes les dreceres que apunten als fitxers executables, a una altra carpeta, per exemple "dreceres" o "aplicacions portables". Fent-ho d'aquesta manera, per disposar d'exactament les mateixes aplicacions a un altre ordinador n'hi ha prou amb copiar aquestes dues carpetes a la nova màquina!

 

 Hi ha alguna limitació; per exemple:

No es pot fer (normalment) amb programes comercials dels quals hem pagat una llicència d'usuari;

Alguns programes molt complexos tampoc s'adapten a aquesta forma d'instal·lar i executar;

S’evita la integració amb algunes característiques del sistema operatiu.

On aconseguir la versió portable de les aplicacions

Hi ha dos repositoris molt bons i actualitzats:

a més, a Fosshub (foss = free, open source) també hi sol haver una versió portable de les aplicacions que hi trobam, ben classificades com als altres. 


Molts programes són a ambdós llocs. La principal diferència és que a portableapps tots els trobau amb un sistema homogeni per descomprimir-los, un fitxer executable. En canvi a portablefreeware cada programa pot tenir un sistema lleugerament diferent per posar-lo a punt (a la fitxa de cada programa ho explica clarament.)

Com instal·lar una aplicació portable?

Realment, quan aquí diem instal·lar volem dir una cosa diferent del que és habitual en el procediment ordinari. Es tracta tan sols de descomprimir un fitxer comprimit (normalment en format ZIP) o un executable que es descomprimeix automàticament on li indiquem.
Anem a veure un exemple de programa portable aconseguit a portableapps.com:

Pas 1. Descarregar el programa (a l'exemple, una utilitat que es diu ZoomIt):


Per a més comoditat el podem guardar a l'escriptori (onsevulla, realment.) Ens hem de fixar amb el nom de l'executable per iniciar la descompressió:


Pas 2: extreure els fitxers. Un cop descarregat, hi fem doble clic i hem de seguir les instruccions (que senzillament consistiran en triar on volem tenir el portable.)


Sí que hem d'anar amb compte amb això: per defecte ofereix crear la nova carpeta amb el programa allà mateix on es trobi el fitxer descarregat. Convé triar la nostra carpeta de programes portables, per exemple a C:\programes_portables.




Pas 3: Crear un accés directe. Un cop està acabada l'extracció, podem crear una drecera a l'escriptori o allà on volguem per accedir ràpidament al programa. 

Localitzam el fitxer executable dins la carpeta creada anteriorment, i arrossegam amb el botó dret per crear l'accés directe. Els programes de portableapps sempre acaben amb la terminació Portable,  com es veu a aquest exemple, i es troben directament dins la carpeta principal que hem extret:


I bàsicament això és tot.

Pel que fa a les aplicacions de l'altre servei, portablefreeware, hi ha diferents procediments, però estan clarament explicats. En molts casos és fins i tot més simple: fins i tot descarregar i utilitzar directament!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.