dilluns, 4 de març del 2013

Disposar de vídeos de Youtube, Vimeo, etc. fora de línia

Sovint ens trobam que la connexió a internet falla en el moment més inoportú, per exemple quan és important que poguem veure un vídeo de Youtube, Vimeo o altres serveis en línia sense interrupcions o talls.

Si volem assegurar-nos que el vídeo es podrà veure amb independència de la qualitat de la connexió a xarxa, podem descarregar l'arxiu del vídeo i desar-lo a l'ordinador o a un llapis usb.

Per fer aquesta descàrrega hi ha opcions diverses. La més simple, evidentment (!), és fer clic al botó "descarregar vídeo" o "download" si està disponible (cosa que sol succeir a Vimeo). Per a usuaris un poc més avançats, hi ha altres alternatives (més avall). A un article recent de PCMag en comenten moltes més en detall.

Vegem pas a pas les opcions més senzilles que hi ha:

Descarregar el vídeo amb una extensió del navegador

Per als usuaris de navegadors com Firefox, Chrome, Opera, Safari... existeixen extensions del navegador per facilitar la descàrrega de vídeos. Per exemple, per als usuaris de Firefox hi ha moltes extensions disponibles, que es poden cercar a l'índex oficial d'afegits de Firefox (addons.firefox.com). N'hi ha de molt convenients, com Download Helper o Easy YouTube downloader. Aquest afegit fa que els vídeos de Youtube mostrin un botó extra per descarregar l'arxiu de vídeo.



Una altra opció relativament senzilla és utilitzar un servei extern per descarregar / convertir el vídeo, com ara clipconverter (clipconverter.cc) o dirpy (dirpy.com). O molts més, com els que comenten a aquest article: http://thinkwasabi.com/2009/09/webs-descargar-youtube/, on també hi són els ja esmentats aquí.

De manera molt semblant, es pot utilitzar el servei de savefrom.net, per baixar vídeos d’una gran quantitat de llocs: Dailymotion, Vimeo, Youtube...


Específicament per als vídeos de RTVE, tenim el servei de piraminetlab. Es tracta de clicar el botó “calcular” perquè trobi l’enllaç al fitxer de vídeo (normalment en format mp4) i a continuació desar-lo.

Descarregar el vídeo amb un programa especialitzat (gratuït): 4k Download o AtubeCatcher

També hi ha alguns programes específics per fer això. Conec un programet gratuït que es pot instal·lar a l'ordinador (Windows) que hom fa servir habitualment, i serveix pel mateix: descarregar vídeo (o àudio) per tal de poder-lo veure encara que no hi hagi connexió a internet. Es diu aTube Catcher, i es pot aconseguir aquí http://atube-catcher.dsnetwb.com/video/ De fet, aquest és un programa molt complet que permet fer tota una sèrie de coses més.

4K Download és un programa de codi obert, disponible per a totes les plataformes (Mac, Linux, Windows; a aquest darrer cas també com a aplicació portable que es pot dur en un llapis usb) i que té característiques semblants a AtubeCatcher:


El reproductor multimèdia VLC, que està instal·lat als ordinadors de l’aula, ofereix la possibilitat d’obrir una ubicació a internet (a partir de la seva URL) i, a continuació, desar el fitxer de vídeo corresponent.

Descarregar el vídeo amb altres opcions

Algunes alternatives més avançades: Si utilitzeu la versió html5 del reproductor de Youtube (aneu a http://youtube.com/html5 i trieu uneix-te a la versió de prova de html5), en haver reproduït el vídeo apareixerà un enllaç per descarregar-lo. També es pot trobar l'arxiu del vídeo i descarregar-lo examinant el panell d'informació de la pàgina (botó dret a un punt buit de la pàgina > Informació de la pàgina) com a aquest exemple:

Com es pot comprovar, a la tavella Multimèdia es pot localitzar el fitxer de tipus Vídeo a la llista de components enllaçats a la pàgina, i amb el botó Anomena i desa... el podrem guardar sense problemes.

Una darrera opció per a vídeos que es resisteixen a ser descarregats és examinar la memòria cau del navegador (el caché) i localitzar el vídeo baixat. De fet, aquesta inspecció serveix per trobar tota mena d'arxius descarregats que "no" es deixen descarregar, com ara flash, àudio... Per no extendre'ns més, acabem esmentant aquesta opció. Cada navegador té el seu propi sistema d'examinar la memòria o espai cau, i a més existeixen utilitats i extensions específiques per fer aquesta operació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.