dijous, 7 de març del 2013

Sincronització i compartició d'enllaços preferits (marcadors)

Fa estona vaig escriure un article introductori sobre marcadors socials (format pdf). A aquest article li vendran bé algunes actualitzacions que explicaré seguidament.

Sincronització dels marcadors al navegador instal·lat

Una capacitat que ara tenen els navegadors d'Internet Firefox, Chrome / Chromium i Opera és  sincronitzar la informació de l'usuari entre diferents màquines. D'aquesta manera, aquells marcadors d'internet que haguem desat a una màquina seran visibles a altres ordinadors als quals tinguem un compte d'usuari. Aquesta opció va molt bé per mantenir sincronitzats, per exemple, l'ordinador de casa, el del treball i, potser, el portàtil o la tableta.

Tanmateix, per a usuaris que utilitzen sovint màquines diverses, aquesta sincronització no resol gran cosa, i els serveis al núvol de marcadors socials, comentats a l'article esmentat abans i ampliats a continuació, mostren la seva conveniència.

Serveis disponibles. Un repàs de serveis de marcadors socials recomanats


Aquests serveis els pos en primer lloc, i recomanats per ordre de preferència, perquè tenen molts usuaris i ofereixen funcions molt avançades d'importar i exportar. És especialment interessant la capacitat de diigo d'enviar automàticament totes les adreces que hi afegeixes al teu compte de delicious, de manera que afegint un marcador a diigo també apareixerà a delicious, amb les mateixes etiquetes i descripció! Així, un compte pot venir a a actuar de còpia de seguretat automatitzada de l'altra.

A més, convé de tant en tant exportar els marcadors de diigo o de delicious amb l'eina que proporcionen ambdós serveis. El format més recomanable és el de marcadors de Firefox, ja que és essencialment una gran pàgina web amb la llista de tots els enllaços. Aquest format estàndard té l'avantatge de poder ser obert / importat / editat sense problemes.

Annotary pateix una certa lentitud, però si resolen aquest problema és un bon servei que també permet importar-hi els marcadors de diigo.

Springpad, per la seva banda, té l'al·licient d'una interfície d'usuari molt agradable. S'hi poden coleccionar tot a mena de continguts, no tans sols enllaços. També serveir guardar-hi trocets de pàgines, imatges, etc.


Evernote és una altra possibilitat. Molta gent l'utilitza i disposa d'eines per accedir-hi des de qualsevol dispositiu connectat a internet.

Twitter i Tumblr com a magatzem de marcadors

Twitter té tans usos possibles com usuaris. Una manera d'utilitzar Twitter és emprar-lo per desar les nostres adreces preferides. Si volem utilitzar-lo per a aquest propòsit podem fer servir alguna estratègia que ens permeti filtrar els tweets o piulades que corresponen a marcadors guardats de la resta. Podem utilitzar un compte separat, exclussiu per a marcadors d'adreces interessants, o bé utilitzar el nostre compte habitual de Twitter, i assignar una determinada etiqueta hashtag per poder recuperar aquells tweets que corresponguin a enllaços que hem desat.

Un servei relacionat, bit.ly, inicialment un simple escurçador d'urls, és ara també un sistema complet per guardar, etiquetar i compartir adreces preferides.

Tumblr, un servei de microblogging, també és perfecte per guardar adreces preferides. Admet etiquetes, es poden compartir molt fàcilment i afegir els marcadors d'altres usuaris, i és molt fàcil d'utilitzar.

Combinació de serveis

Existeix la possibilitat d'automatitzar la publicació creuada a diferents serveis. Per exemple, tot allò que afegim a Diigo pot passar automàticament a Delicious i a Twitter. D'aquesta manera n'hi ha prou amb guardar l'enllaç a un servei per disposar del mateix enllaç a la resta de serveis.

A més de proporcionar-nos una mena de còpia de seguretat múltiple, com hem comentat abans, el fet de que l'adreça afegida vagi a parar, per exemple, a Twitter permet que allí la resta de contactes, seguidors, gent de les llistes, o simplement aquells que trobin el tweet en qüestió puguin interactuar de totes les maneres que permet la xarxa social.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.