dilluns, 22 d’abril del 2013

Captures de pantalla des del navegador

Hi ha diferents opcions per fer captures de pantalla, seguint un procediment distint a cada plataforma (Mac, Linux, Windows), com ja comentam a un altre article d’ensenyant.com. Sovint, però, cal fer captures del que apareix a la pantalla del navegador web. En aquest cas, existeixen extensions per als principals navegadors que faciliten la tasca de capturar la pantalla (és a dir, el que es veu a la finestra del navegador, sigui una part, l'àrea visible o la pàgina sencera). Firefox, Opera, Chrome i Safari compten amb la possibilitat d'afegir-hi extensions a les seves versions recents, i n’hi ha d’especifíques per fer captures de pantalla.

Si cercau, per exemple, les extensions disponibles a Chrome o a Firefox (al cas de Firefox, a Eines > Complements), amb la paraula clau Screenshot (=captura de pantalla) veureu que hi ha moltes opcions disponibles:



Tres de les extensions per fer captures de pantalla més recomanables són WebPage Screnshot (per a Chrome), Fireshot (per a Firefox i Chrome) i, especialment, l’anomenada Awesome Screenshot Plus. Aquesta, a més, s’integra amb el servei de marcadors socials Diigo i a més de Firefox, també està disponible per a Chrome i per a Safari.

Un cop heu instal·lat l’extensió Awesome(...) veureu que apareix una icona a la barra superior del navegador:


Aquí hi apareixen les opcions per fer la captura (part visible o pàgina sencera; a continuació es pot escapçar el tros que es vulgui i fer-hi anotacions, etc, com mostra aquest vídeo):


Si accedim a les opcions de Awesome screenshot podem triar el format de la captura: jpg o png. Cadascun té els seus avantatges i inconvenients. PNG dóna imatges més nítides però si hi ha molts colors o si és un àrea molt gran el tamany final del fitxer serà considerable; JPG pot donar imatges amb alguns artefactes i imperfeccions, però sovint són més reduïdes quant a tamany d’arxiu. Veureu que també és possible utilitzar dreceres de teclat per fer les captures:

D'aquesta manera, si voleu fer captures de la vostra activitat al navegador, no cal utilitzar programes externs i ho podeu fer tot des del mateix Firefox, Safari o Chrome. 

L'extensió Fireshot funciona d'una manera semblant. A tall de comparació, aquí podeu veure com apareixen les seves opcions de captura un cop hem fet clic a la seva icona a la barra del navegador:


Com es veu, les opcions són en aquest cas molt més variades, tot i que essencialment ambdues extensions (i altres anàlogues) permeten fer el mateix.

Pel que fa a altres navegadors no mostrats a dalt com a exemple (Safari, Opera), a les seves respectives pàgines d’extensions també en trobareu per fer captures de pantalla amb opcions anàlogues a les que hem explicat aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.